ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Χορός Ψαλτών Τρίκκης Μελωδοί ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004 από τον Δημήτριο Μπαλαγεώργο και τους συνεργάτες του, με σκοπό την διά παντός προσφόρου μέσου συστηματική καλλιέργεια και προώθηση της Ψαλτικής Τέχνης με την αμιγή διάδοση και προβολή αυτής, την ανάδειξη του έργου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ελλήνων μελουργών και την συμμετοχή του σε λατρευτικές συνάξεις.

Στελεχώνεται από ψάλτες των ναών του νομού Τρικάλων και από μαθητές που σπουδάζουν την Ψαλτική Τέχνη στις σχολές του νομού.

Οι Τρίκκης Μελωδοί, στον βραχύ χρόνο της ψαλτικής τους πορείας, έχουν λάβει μέρος σε πολυάριθμες λατρευτικές συνάξεις στην Καλαμπάκα, στα Άγια Μετέωρα, στα Τρίκαλα, στην Ελασσώνα και στην Αθήνα και έδωσαν αρκετές συναυλίες στα Τρίκαλα (Ελευθέρια πόλεως από τους Τούρκους, Χριστουγεννιάτικη συναυλία τον Δεκέμβριο 2007, Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων, Ψαλτική εκδήλωση στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών-Δεκέμβριος 2008) και στην Καλαμπάκα, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου αγίου Βησσαρίωνος.

Τον Οκτώβριο του 2006 ο Χορός εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια του Γ’ Διεθνούς Ψαλτικού Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 2006 κυκλοφορήθηκε με τίτλο «Χαίροις Μετεώρων ο μελισσών» μια έκδοση-CD της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Αγίων Μετεώρων, με ψάλματα από την ακολουθία των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων.

Τον Μάιο του 2009, ο Χορός εμφανίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ». Παράλληλα, ηχογράφησε 17 ύμνους «της μητρός των Εκκλησιών» συμπράττοντας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Τον Δεκέμβριο του 2010 μετέβη στη ιερά μονή αγίας Αικατερίνης του θεοβαδίστου όρους Σινά και συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις κατά την εορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, ενώ τον Μάιο του ιδίου έτους συμμετείχε στις ψαλτικές εκδηλώσεις της 1ης Επιστημονικής Ημερίδας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στην Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2011, οι «Τρίκκης Μελωδοί» συμμετείχαν στην «Δραματοποίηση της Κλίμακος των Αρετών του οσίου Ιωάννου του Σιναϊτου» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδήλωση που επαναλήφθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο Βόλο.

Τέλος, στην από μέρους του Χορού προσπάθεια αναβίωσης του βυζαντινού Κοσμικού – Ενοριακού Τυπικού της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, συγκαταλέγεται και η κατ’ έτος τέλεση των λησμονημένων βυζαντινών ακολουθιών της Τριθέκτης και της Παννυχίδος.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: