ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Χορός Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί”

Ο Χορός Ψαλτών «Τρίκκης Μελωδοί» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004, με σκοπό την διά παντός προσφόρου μέσου συστηματική καλλιέργεια και προώθηση της Ψαλτικής Τέχνης με την αμιγή διάδοση και προβολή αυτής, την ανάδειξη του έργου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ελλήνων μελουργών και την συμμετοχή του σε λατρευτικές συνάξεις.

Στελεχώνεται από ψάλτες των ναών του Nομού Τρικάλων και από μαθητές που σπουδάζουν την Ψαλτική Τέχνη στις σχολές του νομού.

Ο Χορός έχει λάβει μέρος σε αρκετές συναυλίες στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ενδεικτικά σημειώνεται η συμμετοχή του Χορού στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2006 και η συναυλία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το 2009. Αρκετές ήταν και οι λατρευτικές συνάξεις στις οποίες συμμετείχε. Αξιομνημόνευτες, η κατ’ έτος τέλεση της Παννυχίδος, ακολουθίας του βυζαντινού κοσμικού Τυπικού και η συμμετοχή στις πανηγυρικές ακολουθίες κατά τον εορτασμό της αγ. Αικατερίνης στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά (2010).

Το 2011 συμμετείχε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Α΄ Επιστημονικής Ημερίδας Εκκλησιαστικής Μουσικής που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους ο Χορός έψαλλε και πάλι από την σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Δραματουργία της Κλίμακος των Αρετών του αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου. Το διήμερο 3-4 Ιουλίου 2015, οι Τρίκκης Μελωδοί συμμετείχαν στις ψαλτικές εκδηλώσεις Μουσικολογικού Συνεδρίου για την παρουσίαση των μουσικών χειρογράφων της Συλλογής του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εμφανίστηκαν στις μουσικές εκδηλώσεις Διεθνούς Συνεδρίου στο Βαρέζε της Ιταλίας και το Λουγκάνο της Ελβετίας. Η τελευταία εμφάνιση του Χορού πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018, κατά τους πανηγυρικούς εορτασμούς της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού, Ολύμπου.

Οι Τρίκκης Μελωδοί ηχογράφησαν μέχρι τώρα τα έργα:

Χαίροις Μετεώρων ο Μελισσών (2 CDs) με ψάλματα από την ακολουθία των οσίων Μετεωριτών Πατέρων (έκδοση της Ι. Μ. Βαρλαάμ – 2006)

Τροπάρια της Μητρός των Εκκλησιών (1 CD) ηχογραφημένο το 2009, συμπαραγωγή της Διεύθυνσης του Ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Μ.Κ.Ο. Ρωμηοσύνη,

A Glimpse of the Richness of Christian Music Tradition και “Chant the Thriceholy Hymn, (2CDs) παραγωγής του Laus Plena Foundation, από ζωντανή ηχογράφηση των εμφανίσεων του Χορού σε Ιταλία και Ελβετία, αντίστοιχα.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: