ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Χορός Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί”

Ο Χορός Ψαλτών Τρίκκης Μελωδοί ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004, με σκοπό την διά παντός προσφόρου μέσου συστηματική καλλιέργεια και προώθηση της Ψαλτικής Τέχνης με την αμιγή διάδοση και προβολή αυτής, την ανάδειξη του έργου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ελλήνων μελουργών και την συμμετοχή του σε λατρευτικές συνάξεις.

Στελεχώνεται από ψάλτες των ναών του νομού Τρικάλων και από μαθητές που σπουδάζουν την Ψαλτική Τέχνη στις σχολές του νομού.

Οι Τρίκκης Μελωδοί, στον βραχύ χρόνο της ψαλτικής τους πορείας, έχουν λάβει μέρος σε πολυάριθμες λατρευτικές συνάξεις στην Καλαμπάκα, στα Άγια Μετέωρα, στα Τρίκαλα, στον Βόλο, στην Ελασσώνα και στην Αθήνα  και έδωσαν αρκετές συναυλίες στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα και στην Αθήνα.

Ο Χορός εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (19 Οκτωβρίου 2006),  στα πλαίσια του Γ’ Διεθνούς Ψαλτικού Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας και στην Δραματουργία της Κλίμακος των Αρετών του ομότιμου καθηγητή κ. Γρηγ. Στάθη σε σύμπραξη με τους Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης και τους Θεσσαλονικείς Υμνωδούς (ΜΜΑ, Αίθουσα Χρίστου Λαμπράκη, 7 Δεκεμβρίου 2011). Η Δραματουργία παρουσιάστηκε και στον Βόλο (Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Δημητριάδος, 15 Φεβρουαρίου 2012) στα πλαίσια Επιστημονικού Συμποσίου για την Ψαλτική Τέχνη.

Το Σάββατο, 30 Μαΐου 2009, ο Χορός εμφανίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων “ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ”.

Το 2006 κυκλοφορήθηκε με τίτλο Χαίροις Μετεώρων ο μελισσών“, με ψάλματα από την ακολουθία των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων, μια έκδοση-CD της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, στην οποία ψάλλουν οι Τρίκκης Μελωδοί.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: